*100806-100808* Sollefteå och tillbaka

*100806* Fredag
Det var en intensiv och trevlig helg. Vi packade bilen och for hemifrån kl 14 mot Sollefteå. Resan ner gick ganska bra. Vi stannade i Ö-vik för att äta. Sista 8 milen var jobbiga för Lukas. Han var ledsen och varm. Till slut så somnade han. Vi stannade till hos mammas faster och hennes familj. Vi var där några timmar innan vi fortsatte till moppa och Evas lägenhet, där vi skulle sova. Klockan blev 23 innan vi var i säng.

*100807* Lördag
Efter en lugn morgon, så gjorde vi oss iordning och for för att hälsa på mammas farmor och farfar. Vi blev bjudna på fika. Jag lekte en del med mina bilar, som jag hade med mig. Jag spelade även på pianot som fanns där. Efter en stund var det dags att fara till mammas faster, där det skulle bli grillfest. Jag fattade stort tycke för Emma, mammas kusin. Så fort hon försvann ur synhåll så ropade jag på: -Emma! Det gick jättebra att leka med henne, trots att vi inte pratade samma språk.
Lukas satt tryggt i gammelfaster Lenas famn största delen av kvällen. Enda gången som han blev ledsen var när mamma kom dit och pratade med honom.
Det var mycket folk på grillfesten, både vuxna och barn. Jag snappade snabbt upp små engelska ord. Vi blåste såpbubblor, som vi jagade och jag sa: -Den exploded!
När Noah stod och ropade på sin mamma, så gjorde jag likadant: -Mom, mom, mom. Sen sprang jag vidare, glatt ovetande om vad jag ropat.
Många på festen undrade när "den lilla Duracell-kaninens" batterier skulle ta slut. Det gjorde dom.......kl 23. Då somnade jag i pappas famn. Vi packade ihop och for till lägenheten. Vid midnatt sov vi allihopa!
Elias och Emma

*100808* Söndag
Lukas var tidigt uppe, men jag och pappa tog oss sovmorgon. Vi packade ihop och for till Tjäll, för att hälsa på. Vi hann träffa fam Wikner, fam Lilja, moppa och Eva. Sen var det dags att åka hem igen. Resan hem var mycket jobbigare än ner. Vi fick stanna flera gånger och dom sista 18 milen (av 46) var det många ledsna miner. Klockan var mycket när vi kom hem, men jag tog chansen att leka en stund innan det var läggdags.


Tack för en trevlig, men intensiv helg. Kram Elias

*100803* Grattis Oscar

Idag var en lång dag. Mamma berättade att Oscar fyller år och att vi skulle åka dit och fira honom idag, så jag tog på mig hoppaklopporna (foppatofflorna) och smulan (kepsen). Då sa mamma att vi skulle åka dit ikväll. Vi skulle bara göra det och det och det och det och det, SEN skulle vi åka. Så fort mamma var klar med ett moment så klädde jag på mig igen och fick återigen ta av mig ytterkläderna.

Efter en mycket lång dag fick vi äääääntligen åka till Oscar. Det var mycket folk där och vädret var på topp, varmt och solen sken från en klarblå himmel. Lukas var trött och somnade, trots alla ljud och trots att en ballong smällde nära honom. Oscar öppnade sina presenter, vi sjöng för honom och sen fikade vi. Efter fikat lekte vi ute i det fina vädert. Det var en mysig dag, trots att den var så lång.

Kram Elias

*100802* Utflykt

Gårdagens lek med grannarna gav mersmak. Jag ville gå över och leka igen. Mamma ringde och kollade hur deras dag såg ut och vi bestämde oss för att ta en tur till lekparken. Mamma packade lite fika och så satte hon mig och lillebror i syskonvagnen. Det var skoj. Lukas börjar bli så stor nu och vi kan busa tillsammans en del. Både han och jag sken upp som solar när vi fick sitta bredvid varandra.
Vi lekte och busade i parken. Efter en stund åt vi lite frukt och drack festis i Jeepen. Sen gungade vi, innan det var dags att gå hemåt och äta lunch. Vi blev bjudna av grannarna att äta plättar med dom. Det var trevligt. Efter maten tackade vi för oss och en trevlig dag.



När vi kom hem så gick vi och plockade lite jordgubbar och då kom Anna och Siri förbi. Siri är en framåt tjej, som redan har börjat att gunga på alla fyra, trots att hon bara är 4 månader. Lukas är lite mera nöjd med att bara vara. Vi umgicks en stund innan det var dags för dom att åka hem.


 Efter maten fick jag bada med lillebror och sen var det dags att gå och lägga sig.


Kram Elias


*100801* Grattis pappa

Idag fyller pappa år. Jag fick ge honom ett litet paket på morgonen. Efter frukosten fortsatte pappa på framsidan och snickra och fixa. Tina ringde och kollade om vi var hemma. Oscar och lekte och busade, men jag tror att Oscar var lite blyg först. Vi fikade tårta och firade pappa med att sjunga. Sen var det dags för dom att åka hem. Efter lunch kom Malte och Märta över en stund. Nu börjar vi vara så stora att vi kan springa över till varandra själv. Jag tycker om att leka hos dom och ibland händer det att jag sitter och leker med deras mamma när inte dom är hemma.


Kram Elias


*100731* Lekhörnan

Idag har pappa jobbat hemma med att färdigställa framsidan. Mamma tog med mig och Lukas till Ica Maxi för att handla lite mat. När vi kom dit så ville jag åka bilarna (som man stoppar i mynt i). Jag fick sitta i dom en liten stund, men sen sa mamma att nu måste vi handla. Jag muttrade: -Jag ville leka mera. Då kom mamma på att jag faktiskt har blivit tillräckligt stor för att vara på Maxis lekhörna. Sagt och gjort så stannade jag där och lekte med Brio tåget medans mamma handlade i lugn och ro, för Lukas sov. Fiffig va!


Kram Elias


*100730* Fredag, nya smaker

Hur var det man gjorde???


Idag har Lukas fått smaka potatis och majs och det gick ganska bra, förutom att han är svår att mata. Han gillar ju att ha tungan ute hela tiden och då blir det inte mycket plats över till skeden och maten.


Kram Elias

*100729* Två smutsiga killar

Idag har pappa klippt häcken och mamma har klippt ner syrenen. Idag skulle jag och Lukas få bada. Mamma visste först inte hur hon skulle göra, för Lukas har blivit för stor för att ligga i badstödet i baljan. Då kom mamma på att vi kunde få bada tillsammans i stora badkaret. Lukas fick fortfarande ligga i sitt badstöd. Det var jättekul att bada tillsammans. Vi skrattade och Lukas plaskade på med både armar och fötter. Ända skillnaden var att jag fick lite mindre vatten än vanligt.


Kram Elias


*100725-100727* Semester, Arvidsjaur

100725, söndag. När vi kom fram så ställde vi upp husvagnen, packade badväskan och åkte till Arvidsjaurs äventyrsbad. Det var varmt och skönt i vattnet, 28-30 grader. Jag och pappa badade medans mamma badade fötterna, eftersom hon gick och bar på Lukas i bärselen. Jag föredrog den lilla bassängen, där jag kunde vara själv för att den var så grund. Vi hann vara där några timmar innan det var dags att åka till husvagnen och äta och göra kväll.

100726, måndag hälsade vi på Monika och Lars, som bodde i en husvagn nära oss. Det var fortfarande grått och lite regnigt. Efter lunch var vi till sporthallen och busade lite. På em kom faster med familj till campingen från deras Europa-resa. Vi gjorde mat och åt hos Monika och Lasse. Jag och Lasse pratade om björnen Olle, men jag trodde att det var Lasse som hette Olle. Jag tycker om att vara med mina kusiner och busa. Nu har jag lärt mig att säga Tomas istället för Toda.


100727, tisdag. Det var tråkigt väder idag med och pappa velade om vi skulle åka hem eller inte. Det åskade lite på fm. I Luleå hade det tydligen varit det värsta åskvädret på många år. Efter maten for vi hem. Jag och Lukas sov hela resa hem. När jag slog upp ögonen så sa jag förvånat, sömnigt och glatt: -Hemma!!! Jag lekte glatt med mina leksaker medans mamma och pappa packade ur husvagnen. Det var svårt att komma i säng på kvällen, för jag hade ju inte lekt färdigt. Det är som dom säger: Borta bra, men hemma bäst!

Idag lärde jag mig att säga: Ejiasch och Lukasch istället för Jia och Luka. Kram Elias


*100721-100725* Semester, Lycksele

På morgonen åt vi frukost och plockade ihop, för att åka vidare. Pappa, jag och Lukas gick en promenad runt området bl a ner till badet, medans mamma packade husvagnen. Då kom bokbussen till campingen. Jag passade på att läsa några böcker medans mamma diskade.

Sen for vi till Lycksele. Jag och Lukas sov en hel del, så det blev en ganska bra resa. Väl framme i Lycksele så regnade det. Vart tog sommaren vägen? Vi fick bo på Björnvägen, mellan lekparken och servicehuset. Vi var och handlade lite mat och på kvällen var det loppis på campingen. Vi tog oss en promenad och tittade hur det såg ut. Det fanns flera lekplatser.

100722, torsdag var vi på Lycksele djurpark. Vi började med att åka tåget, som gick runt parken. Vi såg många vilda djur som finns i dom svenska skogarna, bl a älg, björn, räv, varg, myskoxe m.m. Efter tågturen gick vi till minizoo, där man kunde klappa killingar och får. Sen var det matning och uppvisning av sälarna. Vi följde även matningen av varg, silverräv, räv, lo och järv, då man kunde se djuren på nära håll och så berättade skötaren om djuren. Vi avslutade dagen på tivolit. Jag åkte flera karuseller och hade kul. Roligast var nog att åka bumper-båtarna med pappa, för då kunde vi spruta vatten på mamma.


100723, fredag blev en lugn dag på campingen. Jag lekte i lekparkerna och så gick vi promenad på campingen. Vi passade även på att gå till den nya servicebyggnaden och duschade i familjerummet. Där fanns en liten toalett och ett litet handfat, som jag kunde använda. Det var så kul att jag kissade tre gånger innan vi gick därifrån. Lukas fick bada i en jättefin balja som såg ut som en racerbil.
Nära till både servicehus och lekplatsGung gung

100724, lördag var vi till Ansia badet och badade. Pappa och jag badade. Roligast var vågmaskinen. Det tutade högt när den startade och det lärde jag mig snart. Lukas fick smaka banan för första gången och jag tror att han tyckte att det var gott och spännande. När vi gick därifrån så frågade en liten flicka oss vad det var för dag. Pappa svarade: -Lördag! -Lördag? frågade jag snopet. Då får jag äta godis, sa jag glatt!

Pappa och jag gick och duschade, men jag ville hellre duscha i familjeduschen, så vi fick vänta på våran tur.

100725, söndag packade vi ihop efter frukosten. Det regnade till och från hela resan. Nu bar det av till Arvidsjaur camping.
Kram Elias


*100719* Lukas 4 månader och 9 dagar

Lukas rullade runt från rygg till mage idag och greppar nu saker med båda händerna. Han kan sträcka ut armarna helt. Han tycker om att sova i framstupa-sidoläge och gillar att hålla i något framför sig, t ex hans kanin eller en filt, när han sover. Lukas blir så glad när jag pratar med honom och skrattar när jag springer framför honom, eller busar med honom.


Han vägde 1/7 (3 mån och 3 veckor gammal) 6420 gram och var 64 cm lång. Vissa 62 kläder börjar att bli små och vissa 68 kläder passar riktigt bra på honom. Han har fortfarande stlk 3 på blöjorna.
Han äter mer regelbundet, men sover 3-4 gånger om dagarna och olika långa pass. Under Ålandsveckan så har Lukas börjat att äta oftare om nätterna pga värmen, men innan dess åt han bara en gång/natt.

Lukas kräks mycket mindre nu, men dregglar dessto mer. Han har gärna tungan framme.
Han är otroligt kittlig och tycker om att leka med mig. Ibland blir jag ledsen när han inte skrattar när jag säger a-BU, men då förklarar mamma att han inte är på lekhumör.
Han dricker vatten ur flaskan och kan ibland hålla den själv en kort stund.

Kram Elias


*100711-100720* Semester, Åland

Resan till Grisslehamn gick bra. Vi var lite tidiga, så vi fick stå i bilkön ett tag. Mamma och pappa försökte förklara hur stor en färja är, men det är inte lätt att förstå att massvis med bilar t o m får plats där inne. Vi passade på att äta en smörgås i husvagnen innan det var dags att köra ombord på den stora färjan. På bildäck fick vi se en häst som var i hans husvagn (hästkärran). Väl ombord så gick vi upp och tittade oss omkring. Jag hittade snabbt Alfons Åbergs hem. Där kunde man leka bl a i hans heliklopper (helikopter). Resan gick snabbt och det var snart dags att gå ner till bilen igen. 
alfons lekfulla hemAlfons helikopter
Vi for med bilen till Käringsund på Eckerö. Klockan var nästan 23 (finsk tid) när vi kom fram till campingen. När vi stannade bilen var det två pojkar, Eddie och Mika, som kom fram och ville leka på en gång. Jag tog min stora lastbil och snart lekte vi glatt i lekplatsen och lastade grus och sand på flaket medans mamma och pappa ställde upp husvagnen.
Jag blev ledsen när Eddie och Mika åkte hem några dagar senare. Det tog någon dag innan jag hittade några nya barn att leka med.

Tiden på Åland kan summeras med underbart väder, familjetid, vacker miljö, sol och bad. Det har varit 27-32 grader varje dag och strålande sol. Vi hade gångavstång till stranden och packade picknick flera dagar. Lukas tyckte nog att det var lite väl varmt någon dag, men vi andra njöt. Lukas fick bada i diskbaljan, för att svalka av sig.
SolskyddFika bulla, gott!Vi solarTörstig kille

Vi var in till Mariehamn två dagar och passade då på att åka till Gröna udden, för att bada och leka på piratskeppet. Vattnet var aningen varmare i Mariehamn än i Käringsund. På båda ställena var det långgrunt och barnvänligt.


En dag (100714) kom mommo och poppo över på besök med färjan. Då gick vi en promenad i Käringsund och hamnade ute vid havet och kastade sten och målade på klipporna med pinnar, åt glass. Vi grillade middag som vi bjöd på innan dom for hem igen.


En dag (100715) var vi på viltsafari och såg kronhjortar, dovhjortar, viltsvin och strutsar, men jag kallade dom för svanar. Det var en traktor som drog en vagn som vi satt i. Jag matade strutsen med gräs. Viltsvinen tyckte om att äta majskorn. Det var en rolig tur och jag ville åka mer med traktorn när vi kom fram.


En dag åkte vi trampbåt och en dag hyrde vi en motorbåt och var ute i två timmar. Det var mysigt, även om jag var lite rädd innan vi kom iväg. Lukas somnade av motorljudet och fick ligga på botten och sova under ett paraply, för att komma undan solen. Jag skrattade åt mamma när hon gick med paraplyet: Men mamma, det regnar ju inte!
Jag fick åka elbåt några gånger borta vid Käringsunds resort.


Sista dagen på Åland var vi på stranden hela dagen. Det var soligt och fint, men tyvärr så blåste det lite kallt. Vi byggde ett stort sandslott och lekte med det länge. Vi lekte med flygplanet, helikoptern, lastbilen och gjorde sandkakor. Vi åt både lunch och fika på stranden. Jag tittade på när en pojke fiskade småfisk med sin håv. På kvällen packade vi klart husvagnen och försökte att gå och lägga oss tidigt, för vi skulle upp tidigt för att hinna med färjan till Sverige igen.


När mamma bar mig till bilen sa jag: Jag vill sova mer i stora sängen. Resan hem till Sverige gick också bra. Vi åt frukostbuffé ombord på färjan, men mamma och pappa fick inte sitta så länge som dom ville, för jag ville ju tillbaka till Alfons hus och leka.


När vi kom till land så for vi till hamnen och hälsade på Renny, som var där med sin segelbåt. Det fanns en lite lekpark där, som jag givetvis ville leka i. Det var spännande att klättra runt på båten. Efter en stund satte vi oss i bilen och for vidare norrut. Resan gick bra till Tönnebro. Där stannade vi och åt och så fick pappa sova en stund medans jag, mamma och Lukas gick runt och tittade oss omkring. Resten av resan (ca 15 mil) var jobbig med många stopp. Väl framme vid campingen kom morfar och Eva och hälsade på oss en stund. Jag och morfar gick runt och tittade, men jag ville inte gå till stora skogen med honom. Vid 22-tiden for dom och då gjorde vi kväll efter en lång och intensiv dag.

Kram Elias


*100705-100711* Semester, Furuvik

100705, söndag. Efter frukosten satte vi fart och packade färdigt husvagnen och gjorde oss klara för semester tillsammans med familjen. Kl 18.30 satte vi oss i bilen och for söderöver. Kl 19 sov både jag och lillebror. Mamma och pappa såg fram emot en lugn körning. Efter en timme vaknade jag igen. Jag fick se på film en hel del i bilen. Förutom att vi tankade, så stannade vi bara vid Skuleberget och åt en smörgås. När vi kom ut i bilen igen ville jag fortsätta att titta på dvd, men då sa mamma stopp. Klockan var ju faktiskt 1 och det var dags att sova sa hon. Det dröjde inte länge så som jag gott i bilen. Kl 2 stannade pappa bilen för natten vid Eon Arena, Timrå.


100706, måndag fortsatte vi våran resa mot Furuvik. Halvvägs dit så havererade både jag och lillebror i bilen. Det var tårar och skrik, äpplen kastades och mat saknades i magarna. Vi stannade vid Alebo rastplats. Där fanns en liten lekplats och rastplatsen låg alldeles vid vattnet. Jag och pappa gick ut till en liten ö, medans mamma lagade mat och matade lillebror. Efter lite vila och lek så var vi på väg igen och nu var stämningen bättre i bilen. Vid 15-tiden var vi framme på Furuviks camping. Vi ställde upp husvagnen och gjorde oss hemmastadda.


100706, tisdag kom mommo, poppo och Åke med deras husvagn till campingen. Lite senare på dagen kom även moster Sandra och hennes vovve Tilda. På em var vi allihopa iväg till ett shoppingområde och handlade mat bl a. På kvällen satt vi och tittade på kartan över Furuviksparken. Jag pekade och frågade moster Sandra om allt. Jag ville ju veta vad vi skulle få se imorgon. Det var svårt att gå och sova, för jag längtade till karusellerna.

100707, onsdag. Vi packade matsäck och gick till Furuviksparken. Vi började i djurparken där vi såg apor, påfåglar, små hästar, lamor, kameler, flamingos och så var jag, pappa och mamma in till fåren och killingarna och klappade dom. Jag, Åke, Sandra och mamma åkte en liten båttur. Sen åt vi lunch. Det var vackert väder. Efter maten hade äntligen tivolit öppnat. Pappa köpte åkband, så att jag och han kunde åka. Vi åkte kaffekoppen, tåget (berg och dalbana), bilar, tuta och kör, lilla fritt fall och miniflyg. Jag blev en riktig mästare på tåget. Det sa tjejen som körde berg och dalbanan också. (-Han kan det här nu va!?!) Jag lärde mig att sträcka upp armarna i luften, som dom stora barnen gjorde. Pappa passade även på att åka stora fritt fall med moster och piratskeppet. Sen tog vi oss en glasspaus i skuggan.
Pappa och poppo spelade på chokladhjulen och vann. Jag och mommo sprutade vatten på en boll, som gick i en bana. Vi blev riktigt duktiga på det.
Efter korv och hamburgestund så gick vi mot utgången. Vi gick in till lemurerna och hade sådan tur att dom var på väg in i sitt hus, så dom gick bara någon dm från oss. Lemurerna skulle in och äta fruktsallad. Det lät gott.
Nu var klockan mycket, så vi gick hem till husvagnen. Moster tackade för sig och åkte hem igen. Det var en trevlig dag.
Pappa och moster

100708, torsdag. Idag klippte pappa mig. Det blev lite kortare än vanligt, men det är ju skönt på sommaren. Poppo och jag gick en promenad på skogsvägen på campingen. Poppo sa att vi kunde inte gå så fort. -Du har ju så gamla ben, svarade jag då.
På em spelade pappa hög musik i husvagnen. Då gick jag dit och frågade pappa: -Har du party, pappa?
På dagis har dom lärt mig att man blir stor när man äter. Vid matbordet sa jag: -Nu blir jag stoooooor. Då kan jag dricka bärs med dig pappa!
Busgrabbarna
På kvällen var vi in till Gävle och åt på Church street saloon. Det var en väldigt annorlunda restaurang. Man fick jordnötter medans man väntade på maten. Pappa och poppo kastade skalen på golvet (för det fick man göra), men då sa jag ifrån: -Det får man inte göra, pappa. Rätt ska vara rätt.
Jag hade mycket spring i hela kroppen och var runt i hela restaurangen. Mamma tyckte att det var jobbigt. Det dröjer nog ett tag till innan jag klarar av att sitta still och äta lugnt på restaurang.
Min glass

100709, fredag var vi ner till badet på campingen. Pappa och jag badade. På kvällen fick mamma och pappa lite ledigt från nattandet, för det var ju deras bröllopsdag (5 år). Mommo la mig. Vanligtvis brukar mamma och pappa bara läsa 1-2 böcker, men ikväll läste mommo flera stycken. Det var kul.


100710, lördag kom morbror Mats med familj, hundar och husvagn. Vi åt mat tillsammans allihopa och sen packade mommo, poppo och Åke ihop och åkte hem. Vi andra gick till badet och svalkade oss. Lukas fick bada ute för första gången. Jag sparkade boll med Pontus och Elin. På kvällen såg pappa och Mats på fotboll. Jag ville hellre titta på barntv.
Kusinerna

100711, söndag gick jag med Mats och hans familj till lekparken medans mamma och pappa packade ihop. Sen satt jag och Elin och gjorde pärlhalsband. Efter lunchen sa vi hejdå till Mats familj och for vidare mot Grisslehamn och färjan. Tack allihopa för att ni kom och hälsade på oss i Furuvik.

Stor kram från Elias


*100703* Grillkväll

Idag har mamma och pappa städat och plockat hela dagen här hemma. Vi skulle få besök av pappas kompisar och deras familjen. Dom kom vi 4-tiden. Vi barn lekte medans dom stora gjorde iordning maten och grillen. Vi var bl a nere i källaren och åkte rutchkana, sparkade boll på baksidan, blåste såpbubblor m.m. Efter maten tittade jag och Alice på Pippi-film och åt klubba. Klockan var ju mycket och vi började vara trötta. Lite senare på kvällen tog mamma fram kubbspelet. Jag fick vara med på pappas lag. Vi förlorade, men pappa sa att det gör inget, för vi kämpade bra och gjorde vårat bästa.


När klockan var ca 22 så hade alla åkt och det var dags för mig att sova. Jag somnade ganska fort efter en trevlig dag.

Kram Elias


*100702* Gungeligung




Idag har mamma försökt att packa kläder åt mig och Lukas till husvagnen, inför semestern. Vi har varit hemma och lekt och gjort vårat bästa för att hålla mamma upptagen.

Kram Elias

*100701* Sommarlov

Lukas fick prova matstolen idag för första gången. Det gick bra och han uppskattade brickan där han kunde ha lite leksaker att titta på. Däremot blev han trött och orkade inte sitta i mer än kanske 5 min.


Idag har jag gjort min sista dag på dagis för sommaren och sista dagen på småttis-avdelningen. Karin har redan flyttat över mina korgar och mina namnskyltar till den nya avdelning. Karin kommer att följa med mig och mina kompisar till nya avdelningen efter sommaren. Det är ju skönt att ha en fröken med sig, som man känner. Vi är 8 st från den gamla avdelning som flyttar över tillsammans och så känner jag ju flera som redan går där. Det blir spännande, men först ska jag njuta av mitt sommarlov hemma med familjen.


På väg hem från dagis stannade vi först till vid bibloiteket och lånade lite böcker att läsa i husvagnen. Sen var vi till bvc och vägde och mätte Lukas. Han är nu 64 cm lång och väger 6420 gram. Vi passade på att önska barnmorskan en trevlig sommar. Tyvärr så hände det en liten olycka i mina byxor, men mamma hade med sig nya kläder till mig. Jag visste ju inte att det fanns toalett där. Jag får fortsätta att öva på att vara utan blöja. Det är ju bara första veckan ännu.

Kram Elias


RSS 2.0