*101224* Äntligen jul-lasto


En riktigt god jul önskar vi er alla! Kram Elias, Lukas och våra föräldrar

*101220-101223*

Text och bild kommer vid tillfälle....


*101213-101219*

Bild kommer vid tillfälle......
101213 mån, -25 grader
På morgonen såg jag ett program om nyfödda bebisar och sa: -Lukas är en mellanstor bebis.

Efter frukosten gick vi till Stor och liten och lekte. Idag var det avslutning och lucia. Många barn hade luciakläder på sig. Lukas hade tomteluvan, men jag ville inte det. Vi fick vara med på luciatåg och sjunga julsånger. Melker från dagis var också där idag. Vi lekte och la pussel medans dom andra åt julgröt och skinksmörgås. När vi skulle gå hem så frågade vi Melker om han ville äta lunch med mig. Det ville han. Melker, Matilda och jag åt makaroner och korv och sen lekte vi en stund, innan det var dags för dom att åka hem. Då passade jag på att sjunka ner i soffan med lite frukt och vila framför tvn.

På em när Lukas låg och sov, gjorde mamma och jag julgodis. Vi vispade med elvispen, men det lät så illa, så jag tog på mig hörselkåporna.

Idag har Lukas fått ett smeknamn av mig, Lukis Lukis.

Lukas har lärt sig att vinka. Han vinkar med hela armen.

101214 tis, -23
Jag fick titta på tv innan jag skulle till dagis. Det var Mr Bean. Jag sa till mamma: -Mr Bean kan inte prata svenska. (Jag har märkt att alla pratar inte som mig.)
Sen bar det av till dagis, för att busa med kompisarna.

På kvällen kom farmor och farfar förbi, precis när jag skulle gå och lägga mig. Självklart så fick jag vara uppe ett tag till och träffa dom.

101215 ons, -12
Det tog lite tid på morgonen, men till slut kom jag iväg till dagis. Det är jobbigt när det är så mörkt på morgonen och så är vi så trötta av förkylningen, så det tar lite längre tid än vanligt just nu. Efter dagis var jag och Lukas till vårdcentralen och kollade upp våra förkylningar. Det var ingen fara med mig. Jag hostar bara. Tant doktorn pratade om 2-månaders-hostan, som har gått hela hösten. Lukas fick ta stick i fingret och ett hörseltest. Han var alldeles tjock i öronen. På vänster öra gav inte maskinen något utslag alls. I mitt öra visade det sig ett "isberg" på displayen, precis som det ska göra. Besöket på vårdcentralen slutade i att Lukas fick medicin. Det var behövligt för honom.

När vi kom hem från dagis, vårdcentralen och apoteket så hade mommo och poppo kommit. Farfar var snäll och hämtade dom på flygplatsen.

På kvällen kom farmor och farfar över på fika.

101216 tors, -5
Idag fick jag välja om jag ville till dagis eller vara hemma. Jag valde att vara hemma med mommo och poppo. Det var snöstorm ute, så jag lekte med mommo inne istället. Vi byggde pussel, lekte tujjagömma (kurragömma) och körde med bilarna. När poppo kom hem så gjorde vi julgodis. Jag lessnade ganska fort, så mamma och poppo fick göra färdigt dom.

På kvällen var vi på middag hos farmor och farfar. Mamma, mommo, jag och Lukas åkte hem lite tidigare, för att göra oss färdiga för kvällen. När vi kom hem så hade plogbilen varit förbi och lämnat en 1-meters plogvall åt oss. Vi fick lämna bilen på gatan och pulsa in på gården. Snövallen fick pappa och poppo ta hand om när dom kom hem.

101217 fre, -11
Idag var mamma in till stan och gjorde ärenden. Jag och lukas var hemma med mommo och poppo. Det gick jättebra. Jag och poppo var ut och skottade snö, medans Lukas sov. När man är ute så blir man kall om kinderna. Då måste man gå in och dricka varm choklad. Eller hur poppo!?!?

På kvällen hade vi lillejul. Jag fick öppna mina och Lukas julklappar (från södern). Bästa julklappen var nog verktygsbänken och polishelikoptern/polisbilen. Mamma frågade mig om jag visste vem jag fick polis-setet av.
-Jag minns inte, svarade jag.
Mamma försökte hjälpa mig: -Mats och Peeee....
-Per, svarade jag glatt.
-Nä, sa mamma. -Mats och Peeeernnnnnn.....
-Per-Nisse, utbrast jag glatt!!!

Efter lillejul var det svårt att varva ner. Jag var trött och grinig pga många sena kvällar.

101218 lör, -12
På fm var farmor och farfar förbi på besök. Sen åt vi lunch, innan det var dags att åka till flygplatsen och lämna mommo och poppo. Nu för tiden måste man ha biljett, för att komma genom säkerhetskontrollen. Jag blev så besviken att jag inte fick gå upp och leka i legobilen. Mamma lovade att jag skulle få leka i den när vi åker flyg nästa gång.

Vi for och handlade mat istället och som kompensation fick jag leka en liten stund vid klätterställningarna.

Väl hemma igen så åt vi mat och sen for pappa på fest. På kvällen fick jag och Lukas bada. Lukas var trött efter alla sena kvällar och fullspäckade dagar, så han somnade tidigt. Jag och mamma hade mys i soffan och tittade på tvn en stund, innan det var dags för mig att sova.

101219 sön
Grattis faster på födelsedagen!

Pappa var sliten efter nattens fest. Han kröp i säng kl 6.

Mamma och jag spelade spel på em och la pussel.

Jag fick tjata på pappa: -Vakna pappa! Det är morgon nu.(kl 16)
Pappa säger med stängda ögon på soffan: -Jag är vaken.
Elias: -Nej du bara sover hela dagen. Vakna!!!

Jag sa till mamma: -Jag älskar Musse och hans vänner, Kalle och Snatte, Snatte och Snatte (Knatte, Fnatte och Tjatte)

När det var läggdags så bad jag mamma att dra ner rullgardinen. Annars ser tomten att jag är vaken.

Kram Elias


*101210* Lukas 9 mån

Text och bild kommer vid tillfälle!

*101206-101212*

101206 mån
Grattis på födelsedagen morbror Mats

101209 tors, -23
När vi for till dagis idag så pratade vi om att pappa jobbade ute i kylan. -Stackars pappa. Han kanske fryser. Då blir han förkyld igen, sa jag. Snart så hörde mamma att jag snyftade i baksätet och undrade vad som var fel. -Jag är ledsen för pappas skull. Tänk om han blir sjuk när han jobbar ute.

Jag kom sent till dagis. Jag har ingen större brådska på morgonen, utan tycker om att ta det lite lugnt. Kompisarna var precis på väg på en promenad till lekparken. Vilken tur att jag hann följa med dit.

På kvällen lekte jag tujjagömma (kurragömma) med pappa. Vi skrattade och hade roligt. Idag var det pussel i julstrumpan. Det la pappa och jag innan det var dags att gå och sova.
Jag hann även med att bada med lillebror. Det är mysigt.

Mamma och Lukas var på bvc och vägde och mätte Lukas idag. Han väger 8620 gr och är 71,5 cm lång.

101210 fre, -24
Idag tog vi bilen in till Kyrkans hus och lekte med Ronja, Olivia och deras mamma. Under sången passade jag på att lägga pussel istället. Vi åt lunch på Kyrkans hus. Sen gjorde vi lite ärenden på stan innan det var dags att skiljas åt. Jag blev så ledsen. Jag ville leka mer med Ronja. På vägen hem så ringde mamma till Ronjas mamma och frågade vad dom gjorde. Ronjas mamma sa att vi fick komma förbi och leka. Efter en mycket trevlig dag tillsammans så var det dags att åka hem och äta mat och invänta fredagsmyset.


101211 lör
Idag fick mamma sovmorgon. Lukas har haft det jobbigt med tandsprickningen och förkylningen och sovit dåligt sista veckorna. Han har t o m blodblåsa i munnen, där tanden ska komma. Pappa la hans bitring i frysen, så att det skulle vara kall och god att bita i.


Pappa dammsög, mamma tvättade och så tog vi fram julgranen. Lite senare kom Märta förbi och lekte en stund. Vi busade nere i källaren och åkte rutchkana.
Efter maten klädde vi julgranen. Det var kul. Jag fick sätta dit toppstjärnan. Kulorna hjälptes vi åt med.


101212 sön, -15 grader
Idag var det avslutning på gymnastiken. Hela familjen åkte dit. Vi avslutade med bulle, festis och choklad. Mums.

Efter lunchen for vi till Storheden och handlade julklappar och mat. Jag har blivit så duktig, när vi är i butikerna. Inget tjaft, inget skrik, jag springer inte omkring eller ifrån mina föräldrar längre. Mamma och pappa är så stolt över mig.

När vi kom hem så fick jag och Lukas bada. I julstrumpan var det badfingerfärg, som vi kunde leka med i badet.

Kram Elias


*101129-101205*

101129 mån
På em tänkte mamma göra julgodis. Hon la upp godiset i olika skålar och förberedde. Då kom pappa och sa att Lukas hade bajsat. Mamma och pappa gick ner i källaren, för att bada Lukas. Under tiden passade jag på att äta av godiset, som mamma hade lagt upp. Hihi!

101130 tis
På morgonen när jag vaknade, så gick jag ut i köket och tittade mig omkring. Sen frågade jag mamma: -Mamma, vart är de där godiset, som jag tog när Lukas badade?

Medans jag var på dagis, så var mamma och Lukas till läkaren ang hans mage. Läkaren sa att det antagligen är mjölkallergi/intolerans som Lukas har. Nu ska han (och mamma så länge hon ammar) vara mjölkfri till sommaren, så får vi se hur han reagerar på mjölk då.

På kvällen gick Lukas stadigt med gåvagnen. Jag lånade hans gåstol istället. Ombytta roller, hihihi.


101201 ons
Idag när jag var på dagis, så var mamma till stan och gjorde en massa ärenden.

På em var det julpyssel på dagis. Mamma och Lukas kom dit. Vi målade glasburk och satte i ett värmeljus i den, gjorde julgransprydnad av kristyr och så målade jag julkort. Lukas trivdes väldigt bra med att titta på alla som rörde sig hela tiden. Han satt länge på golvet själv och lekte. Efter pysslet så fikade vi lussebulla, pepparkaka, julmust och frukt. Jag hann få i mig 3,5 lussebulla, så min mage var glad (=mätt) när vi kom hem.


På kvällen när Lukas gick med gåvagnen så släppte han och tog sina första steg, ca 4-5 st. Det är nästan exakt vid samma tidpunkt som jag gjorde när jag var liten, 8 mån och 3 veckor gammal.


Första december betyder att man får öppna adventkalendern. Jag har en från brandkåren, en chokladkalender och så får jag paket i julstrumpan av tomten. Idag var det en del till min Brio-tågbana.


101202 tors
Grattis kusin Elin på födelsedagen!

Idag efter dagis tog vi oss en promenad hem med syskonvagnen. Det var skönt i luften, för första gången sedan början av november. Då är det bäst att passa på att få sig lite friskluft när tillfället ges.

På em började mamma och jag att julpynta. Det var kul. Jag sprang runt med tomtar och snögubbar och placerade ut dom här hemma. Det blev så fint och mysigt.

101203 fre
Idag fick jag sätta sista klistermärket på mål i Stjärnspelet. Äntligen fick jag min efterlängtade ficklampa, en sån som pappa har. Jag ville ringa pappa och tala om hur duktig jag hade varit. Pappa blev glad och stolt.

Idag pyntade vi klart här hemma. Sen när Lukas sov så passade mamma och jag på att baka pepparkakor. Det var kul. Mamma passade även på att göra ett nya väggar till pepparkakshuset.
Man måste smaka lite också

Lite senare på dagen ringde jag till farmor, för att tala om att jag hade målat en teckning åt henne och farfar. Vi pratade länge och hade trevligt.

På kvällen hade pappa och jag vårat fredagsmys.

101204 lör, -7 grader
På morgonen när jag vaknade så kröp jag in till mamma och gosade. Det första jag sa var: -Vart kissar bebisarna? Dom har ju ingenstans att kissa. Mamma förklarade: -Dom kissar i blöjan. -Jaaaa, då förstår ja! svarade jag glatt.

Efter lunchen klädde vi på oss och for till Hägnan. Det var julmarknad där. Jag fick titta på brandbilen och sitta i den. Vi gick runt och tittade på marknadsstånden och sen ställde vi oss i kön för att träffa tomten. Jag lämnade min önskelista till honom, med mammas hjälp. På den stod det tågstation, tåget Thomas och polisbil. Tomten ringde till tomtenissarna och kollade om det fanns några på leksakslagret. Nissen sa att det fanns 17806 st, så tomten trodde att det fanns chans att jag kunde få en i julklapp.
Det var kallt, trots att det bara var -7 grader, så vi packade ihop och for hem och fikade lussebulla efter ett tag.


På kvällen limmade mamma ihop pepparkakshuset.

101205 sön, -10
Idag hoppade vi över gymnastiken, eftersom att vi är så förkylda allihopa. Vi passade på att vara hemma och skrota på istället. Mamma och jag dekorerade pepparkakshuset. Lukas och jag badade, mamma tvättade en del under dagen, pappa städade kontoret. På kvällen kom faster Indla, Tomas och Malin förbi.


Ikväll var det svårt att somna. Till slut så lyckades jag. Kram Elias


*101122-101128* Förkylda!!!

101122 mån
Kallt ute och vi är förkylda. Idag höll vi oss inne och skrotade på. Lukas är inne på sin tredje vecka med förkylningen och är den som är värst förkyld i familjen. På kvällen reste sig Lukas till stående. Han överraskar gärna. Han visade ingen tendens innan att han snart skulle stå och helt plötsligt så stod han där, stolt och hur stadig som helst.

101124 ons, -20 grader
På morgonen när jag vaknade så klagade jag över att jag frös och så kröp jag upp i soffan flera gånger. Det är inte likt mig, så jag fick stanna hemma från dagis idag. Under dagen blev det lite mera fart i mig, men mot kvällen frös jag igen och la mig under filten i soffan och såg på tv.

På kvällen när jag gick på toaletten så sa jag till mamma: -Pappa måste ha tagit mycket papper. (Det var slut på toapapper igen och stackars pappa fick skulden för det.)

Ikväll hade vi tänkt dekorera pepparkakshuset, men när vi öppnade förpackningen så var det i 1000 bitar. Trist! Mamma limmade ihop ett tak och så dekorerade vi det, bara för skojs skull.

101125 tors, -22 grader
Idag var jag pigg igen, men mamma ville inte ta ut Lukas, för att han är så förkyld och rosslar. Istället så fick vi besök av William, Alex och Ebon. Först var jag rädd om mina saker, men när jag och William gick ner i källaren och lekte själva så gick det mycket bättre. Dom åt lunch med oss, innan dom åkte hem. Ulrika och Julia var också förbi en liten stund. Julia är bara 12 veckor gammal.

101126 fre, -21 grader
Även idag tog vi det lugnt hemma. Denna envisa förkylning vill inte ge sig. Idag sov Lukas middag i 3,5 timme. Det behövde han nog, för att bli bra från förkylningen. Under tiden passade mamma och jag på att göra julgodis och la pussel. Ibland är det skönt att få lite egen tid med mamma.

På kvällen myste pappa och jag i soffan med våra sipps (chips).

101127 lör, -17 grader
Idag säger vi grattis till moster Sandra.

I tidningen stod det att det är kallaste november sedan 1956. Det har varit kallt länge nu. Vi passade på att åka och storhandla. Vi skötte oss bra i affären idag. När vi kom hem så lekte Lukas med alla matpåsarna. Han ville leka med glödlamporna, men då fick jag lov att säga till honom. -Inte leka med glödlamporna. -Nej, det är ingen leksak. -Inte röra har jag sagt! Ibland är det tufft att vara storebror.

På kvällen hjälptes mamma och pappa åt att sätta upp stjärnor i vardagsrumsfönsterna. Det blev jättefint. Det blev faktiskt så fint att till och med grannen fick lov att ringa och säga det. Hihihi!

101128 sön
Idag var jag och mamma på gymnastiken. Idag gick det riktigt bra för mig. Nu börjar jag kunna lekarna. På slutet blev jag trött och satte mig i mammas famn och åt vindruvor istället. Väl hemma så gjorde vi adventsfint. Pappa satte upp utebelysningen. Mamma pysslade inne. Första advent betyder adventfika hos grannarna. I år var vi hos Maja och Emil. Jag passade på att leka i Majas rum.

Kram Elias


*101115-101121* Veckan som gått

101115 mån
Idag var vi till Stor och liten och lekte. Efteråt åt vi lunch där. Idag låg årets julkataloger i brevlådan. Jag och Lukas tittade i dom och drömde. Jag ville ha en sån och en sån och en sån och en sån..........och en sån.


101116 tis
Idag fick jag sätta klistermärke på första stjärnan på Stjärnspelet. Sen gjorde vi oss klara för att åka till dagis. Det var en trevlig dag med kompisarna. Efteråt for vi till Toy´s r us. Jag skulle få en överraskning eftersom att jag har varit så duktig om kvällarna. Mamma sa att jag skulle få välja en bil från filmen Bilar. Jag hittade snabbt en stor Mach-lastbil för 599 kr. Då förklarade mamma att jag fick välja en liten bil istället. Det gäller ju att försöka, när man har chansen.

101117 ons, -20 grader, ca 1 dm snö
Idag var det fotografering på dagis. Det gick jättebra. Jag och fotografen Thord är ju nästan bästa vänner vid det här laget. Jag har ju varit till honom flera gånger sista tiden. Efteråt for vi för att handla mat. Jag pekade på lekhörnan och sa till mamma: -Men mamma, då kan ju jag leka där medans du handlar. Mamma tyckte att det var en toppen idé.
Efter maten var vi över till Märta och Malte och lekte en stund. Det var kul, men när jag kom hem så var jag trött och kraschade. Kvällens bravader gav inget klistermärke.

Lukas 8 månader och 1 vecka
Idag har Lukas fått sin andra tand. Just nu är han mycket gnällig om nätterna. Om det beror på tanden eller förkylningen vet vi inte. Har har blivit en hejare på att skutta fort fram på sin lilla rumpa. Idag har han sagt uhm-ba hela dagen.


101118 tors
Först var jag på dagis. Efteråt var vi till William och hälsade på. Vi lekte bl a med tågbanan nere i källaren. När jag kom hem så såg jag Madagaskar 2.
När jag fick min nya Blixten-bil så fick jag även med en bok med alla bilarna i. Mamma skrattade åt mig när jag sa: Titta mamma, där är en sån där kör-pucko-lastbil. (En lastbil i filmen som säger: Sätt på lysena Pucko!)

101119 fre
Idag var vi hemma och packade kläder för helgen. Mamma förberedde så mycket som det gick. När pappa kom hem så åt vi mat och sen hade vi fredagsmys.

101120-101121 lör-sön
Efter frukosten packade vi bilen och for till Storklinten. Det var ca -10 grader. Jag lekte med Tilde och Ellen som har husvagnen vid oss. Sen fick vi flytta våran husvagn, för det kom dit ett spiketält. Det var spännande att se när traktorn körde dit huset.
Under natten var det lite kallt i husvagnen. Det hade blivit kallare ute.

Sön var det -17 grader ute. Vi klädde på oss när det blev lite varmare och gick till pulkbacken. På em packade vi ihop och for till faster Indla och hälsade på. Vi fick äta mat där. Mamma tog mod till sig och åt av köttfärsåsen (som innehöll turkisk yoghurt). Det straffade sig. På natten skrek Lukas mellan kl 0.30-4 och hade ont i magen.
Utsikt över skidbacken

Kram Elias


RSS 2.0