*101011-101015* Måndag-fredag

101011, måndag
Idag tog jag sovmorgon och mamma lät mig sova, för jag har börjat att hosta igen. Jag lekte med min Flexi trax bana hela dagen och Lukas tittade på. Han har börjat att sträcka sig efter saker och är nära att ställa sig på knä, men än så länge orkar han inte hålla emot, utan tittar över på näsa och blir jätteledsen.


Nu har det varit några tjorvande kvällar och läggning för min del. Jag vill inte gå och sova. Jag sov på madrassen ikväll med.

101012, tisdag
Idag var det dagis för min del. Vi åt frukost och kl 8.20 började vi göra oss klara för att åka dit (jag börjar ju kl 8.30). Sen började tjorvet. Strumporna kliade, det var fel byxor, jag ville inte ha täckbyxor och jacka trots att mamma förklarade att det var kallt ute, jag ville inte ha den mössan, ytterkläderna kändes trånga osv. Kl 9.40 var jag på dagis. Vilken tur att mamma inte hade jobb som väntade på henne.

Mamma for till Anna och Siri och pustade ut, efter en tuff morgon. Dom tog sig en promenad och laddade batteriet i det vackra kalla höstvädret.

101013, onsdag
När vi vaknade var det -1 grad ute. Idag gick det bättre att komma iväg till dagis.

På kvällen gick mamma och pappa igenom nattningsrutinerna med mig och då gick det bättre att somna snabbare. Läsa saga, släcka lampan, lägga huvudet på kudden, säga godnatt och blunda.

101014, torsdag
När jag vaknade så visade mamma mig vad som hade hänt ute. -SNÖÖÖ, då kan vi åka till solen! skrek jag glatt. Det kanske inte var det svar som mamma hade tänkt sig. Hehehe!

Idag var jag i tid på dagis, för mamma skulle till tandläkaren. Vi fick köra försiktigt, då det var halt på vägarna och endast sommardäck.

Lukas fick vara med Anna i väntrummet, medans mamma var och undersökte tänderna. Det gick bra, även om han var lite fundersam och kollade in henne lite extra ibland.

Efter tandläkaren var det dags för bvc igen, för att kolla upp provsvaren och Lukas vikt. Dagens vikt var 8115 gram, han hade ökat 100 gram på en vecka, så barnmorskan var nöjd. Provsvaren sa att han inte är allergisk mot gluten och är inom gränserna för mjölk och ägg.

På em kom farmor och farfar förbi en sväng och hälsade på.


101015, fredag
Idag klädde vi på oss och gick ut och lekte ute och plockade ihop i sandlådan bl a. Sen lekte jag själv med legot inne resten av dagen medans mamma städade skafferiet.


Jag hade ju längtat efter pappa hela dagen, för när han kom hem så kunde vi ha fredagsmys i soffan.


Kram Elias


*101010* Lukas 7 månader

Nu har Lukas hunnit bli 7 månader. Han väger 8015 gram och är 69 cm lång (101006) och följer sin kurva fint. Han har fortfarande stlk 68 på kläderna och stlk 4 på blöjorna. Lukas sover oftast tre gånger om dagen, 45 min varje gång. På kvällarna somnar han vid 19.30-20 tiden. Sista tiden har hans gasiga mage stört hans sömn en hel del och ibland skriker han i en timme innan gaserna släpper.

Lukas har lärt sig att sitta och gungar sig fram bitvis. Han blir mer och mer medveten om att han vill nå saker och sträcker sig och gungar om vartannat, tills han oftast når det han vill ha. Han är mer rörlig i gåstolen nu och styr ganska bra dit han vill. Han är fortfarande inte intresserad av att ligga på mage och när han ligger på rygg så ligger han bara och sprattlar.

Smakportionerna går så där. Tyvärr så blev det ett bakslag efter förkylningen, så nu är vi tillbaka på 4-mån maten. Äntligen så börjar intresset för vattenflaskan komma tillbaka.

Han sitter fortfarande i babyskyddet i bilen. Babysittern och babygymmet är dags att plocka undan.


*101004-101010* Veckan som gått

101004, måndag
Nu mår vi bättre och idag kunde vi äntligen gå på Stor och liten. Det var skönt att få komma ut och att få leka med andra barn igen.

Under natten Lukas magknip i över en timme, 3.30-5. Mamma och Lukas passade på att sova nere i källaren för att inte störa mig och pappa.

101005, tisdag
Idag var det kul att få vara tillbaka på dagis och leka med kompisarna. Jag sa till mamma att jag skulle leka med mina vänner Melker, Oscar och Karin (min fröken). Efter dagis var vi till centrum och gjorde ärenden. Vi var bl a på biblioteket och "köpte" nya böcker. 6 av 8 böcker var Halvan-böcker. Han är en stor favorit just nu.

Dom andra två var Traktorboken och På bygget. Vid läggdags läste vi flera stycken.

101006, onsdag
Idag fick jag redovisa mitt sommarminne på projektet på dagis. Karin spelade in vad jag berättade. Vi ska få visa upp det för våra föräldrar i framtiden.

Lukas var till bm på 7-månaders koll och ang hans gasiga mage. Mamma och Lukas är satt på mjölkdiet, för att se om han är mjölkallergiker.

101007, torsdag
När jag vaknade så frågade jag mamma: -Har fläckarna sovit gott?
Det var mammas leverfläckar som jag syftade på. Det är två stycken som jag tycker om att pilla på när jag ska somna. Jag kallar dom för lilla och stora fläcken.

Medans jag var på dagis så var Lukas till doktorn för att prata om hans gasiga mage och fick lämna blodprov för gluten, mjölk och äggallergi. Lukas skrek medans dom tog blod från hans finger.

Väl hemma igen så fick Lukas besök av Neo, som är två veckor yngre.

Natten blev riktigt bra för Lukas, som slapp ha magknip i natt.

101008, fredag
På morgonen tog vi det lugnt hemma efter en vecka med fart och fläng. Tvn stod på medans jag byggde lego i vardagsrummet. Vi hittade ett nytt barnprogram som hette Här kommer Diego. Lite senare under dagen sjöng jag: -Här kommer Lego, lego, medans jag satt och byggde mitt lego.

När mamma tog ut mattan i köket, för att skaka den, så passade Lukas på att utvidga sina vyer.


Mamma har börjat med att sätta larm/timer på mobilen när det ska hända något speciellt, t ex om vi ska åka någonstans, eller om vi bara ska leka 10 minuter till osv.
Mamma sa att hon skulle gå och göra lunch men fick samtidigt ett sms, så hon passade på att svara på det. Då sa jag: -Nu piper mobilen, då måste du gå och laga mat.

På kvällen ville jag INTE gå och lägga mig, utan skyllde på allt möjligt för att slippa sova. En ursäkt var att sängen kliar. Då var mamma och hämtade en madrass och la den på golvet i mitt rum. När jag låg på den så kunde jag se ut i köket. Efter två timmars tjorvande så somnade jag på madrassen på golvet.


101009, lördag
Idag var pappa och jag på knattebio. Vi köpte lösviktsgodis. Jag pekade vilka sorter jag ville ha, men sen sa jag till pappa: -Nu räcker det!
Det var mörkt i salongen och jag fick hålla för öronen, för det var högt ljud. Det var fyra kortfilmer som vi såg. Det var 1) Lilla spöket Laban (tecknad) 2) Färgfilmen (spelfilm) - om en liten flicka som älskar att kladda med tandkräm och färg, 3) Bulten söker en kompis (tecknad) - om en rosa bullhund som blir vän med en spindel och 4) Ballerina (tecknad) - om tre ballerinor som busar på Operan.

Lukas somnade när vi for på bion och sov 1,5 timme. Då tog mamma upp honom och så gick dom på promenad till centrum och loppisen. Mamma gjorde lite fynd både i klädväg och saker. När vi var på väg hem från bion så svängde vi förbi loppisen, för att hjälpa mamma hem med sakerna. Resultatet blev att pappa åkte hem med bilen och sakerna, medans mamma, jag och Lukas stannade vid skolans lekplats. Kevin, från dagis, var också där och lekte. Vi busade på länge innan mamma sa att det var dags att gå hem. Det var då jag upptäckte att pappa hade åkt hem med bilen. -Men det är långt hem, sa jag till mamma. Som tur var så hade mamma ståbrädan som jag fick åka på.

På kvällen satt Lukas på madrassen och trivdes bra med det, för då gjorde det inget om han föll. Jag lekte med min nya Flexi Trax bana, som mamma köpte på loppisen.
Loppisfynd

När jag skulle lägga mig så ville jag att mamma skulle natta mig. Hon förklarade att hon måste ta hand om Lukas just nu, men att pappa kunde natta mig. Då sa jag: -Men pappa har inga fläckar.

101010, söndag
Idag kom mammas faster Lena på besök. Hon hade med sig trolldeg, kavel, formar och en degmaskin med sig till mig. Vi lekte med den och hade trevligt. Lite senare kom märta och hälsade på, medans hennes mamma och Malte skulle på brottningen. Vi lekte, tittade på tv och degade (lekte med degen). Efter ett tag åkte Lena vidare och Märta gick hem.


En trevlig och intensiv vecka. Kram Elias

*101002* Läkarbesök

Idag var jag och lillebror piggare och det var ju bra, för jag hade läkartid inne i stan. Vi packade in oss i bilen och for dit till kl 9. Jag fick träffa läkaren för att jag snarkar och gör andningsuppehåll om nätterna. Jag var inte så samarbetsvillig med doktorn. Han kunde inte se så bra i näsa och svalj som han ville. Jag fick Nasonex (kortisonspray), som jag ska ta morgon och kväll i åtta veckor. Sen ska vi tillbaka på återbesök, för att se om det har blivit några förändringar.

Efter läkarbesöket gjorde vi lite ärenden på stan och jag passade på att äta ba-tong (varm korv) med bröd och drack en festis.

Kram Elias


*100927-101001* Sjukstuga

Måndag morgon 100927 funderade mamma på om vi skulle till Stor och liten eller inte, men bestämde att vi skulle stanna hemma eftersom att både jag och Lukas var snoriga och jag var hostig. Vi tog oss en lugn dag här hemma istället. På måndag em ringde mamma till dagis och sa att jag blir hemma imorgon tisdag.

tisdagen 100928 hade Lukas och jag hosta och nös om vart annat. Jag var för frisk för att vara hemma och för sjuk för att vara på dagis. Oscar var också hemma sjuk. Precis som jag så var han för frisk för att vara hemma, så vi tog och åkte iväg och hälsade på honom en liten stund och fick äta lunch med honom. Vi lekte en stund och sen fick vi sitta under stora täcket och se på film och äta glass. Det märktes att varken jag eller Oscar orkade särskilt länge, så det var skönt att vi fick vara hemma idag.
På kvällen fick Lukas feber, 38,5 grad. Det blev en orolig natt.

onsdagen 100929 var jag fortfarande för frisk för att vara hemma. Mamma ansåg att jag skulle vara hemma, då hon inte trodde att jag skulle orka att leka med alla kompisarna på dagis en hel dag. Istället tog hon fram en stor låda med lego från förrådet. Den sysselsatte mig och mamma hela dagen. Lukas feber höll i sig, 38,5 grader.
Snorig kille

torsdagen 100930 ringde mamma till dagis och sa att jag blir hemma idag med. -Men jag ÄÄÄÄR frisk nu, övertygade jag mamma medans hon var i telefonen med dagis. Istället för att åka till dagis så fick jag fortsatta att leka med legot. Mamma fick bära en hel del på Lukas idag. Han är inte sig själv, utan gnäller en hel del och vill sitta i famnen och kramas.

Fredag 101001 och vi är fortfarande inne hemma. Lukas feber håller i sig och jag hostar och nyser om vartannat. Vi försöker att roa oss här hemma. Mamma kämpar på dag och natt med sina sjuka gnälliga killar. På kvällen släppte äntligen Lukas feber.

Kram Elias


*100926* Syskon


*100926* Gymnastik

Idag, söndag, fick jag gå på min första aktivitet, gymnastik. Mamma och jag for dit, medans pappa var hemma med Lukas som sov. Det var många bekanta där. Märta, Linn, Alicia, Isak och en pojke från Stor och liten, Leon.

Vi fick börja med upprop och uppvärmning. På uppvärmningen fick vi springa som olika saker t ex giraff, racerbilar, elefanter, fåglar, flygplan, springa med stora kliv och smyga. Sen fick vi prova på Kycklingen och räven, 1-2-3-ost, musikstopp (som nog var min favorit), hämta ärtpåsar från den vaktande hunden och avslutningsvis så fick vi gå en hinderbana. Hinderbanan bestod av att man skulle slå kullerbyttor, gå balans på ärtpåsar, gå upp för berget (en bänk) upp på en plint och hoppa gemfota ner på en madrass, krypa genom tunneln, göra en kullerbytta över en stång, klättra i ribbstolarna, åka rutchkana ner för en bänk, åka i lianerna, gå balansgång upp för bänken och över brädan, hoppa ner och avsluta med att hoppa i rockringarna.

Sen tog dom fram en stor fallskärm som vi höjde upp och ner, så att det fläktade. Föräldrarna fick ta över och vi fick lägga oss ner på golvet och slappna av en stund, innan gymnastiken var slut. Jag tyckte att det var kul och hoppas att jag kan fortsätta.


Kram Elias


*100925* Kalas

Idag, lördag, var jag på Märtas kalas. Märta har fyllt 3 år i veckan. Det var flera barn där, men jag kände inte dom. Lukas var också bjuden, men han sov sig igenom hela kalas. Malte hade en kompis där. Jag blev lite rädd för dom stora pojkarna när dom klädde ut sig i masker.
Vi fick tårta och fika, fiska i fiskdamm och leka. Efter kalaset var det dags att gå hem och äta mat.


Kram Elias


*100924* Godnattstund

Så här ser mina kvällsrutiner ut, kissa och borsta tänderna, ta på nattblöja och pyjamasen och sen lägger jag mig i sängen och oftast så vill jag att mamma ska läsa för mig. Vi brukar läsa två godnattsagor. Ikväll fick pappa läsa för mig, eftersom att mamma fick lov att amma Lukas och lägga honom.


Pappa läste om Halvan som körde tåg till Göteborg.
E: Vem bor i Göteborg?
P: Jag vet inte!
E: Du, pappa!
P: Nä, jag bor ju i Luleå!
E: Ja, och på jobbet!

Kram Elias

*100922* Onsdag

Nu har det varit dåligt med sömn här i huset sista tiden. Det märktes på både mitt och mammas humör när jag skulle iväg till dagis. Det var grinigt och tålamodet var i botten. När mamma kom hem så ringde hon bvc för att diskutera Lukas och hans gasiga mage, som stör både honomoch oss om nätterna. Barnmorskan sa att mamma och Lukas ska vara mjölkfri i två veckor för att se om Lukas är allergisk mot mjölkprotein.

Efter dagis var det stressigt. Jag åt mellis, pappa kom hem och gjorde sig iordning, mamma åt en sen lunch, Lukas ammade och bytte blöja och sen bytte vi om och for till fotografen. Det gick jättebra.

Väl hemma igen så tog vi det lungt och myste lite och kramades. Det kändes mycket bättre.


Kram Elias


*100921* Dambesök

Medans jag var på dagis idag, tisdag, så hade Lukas dambesök av Anna och Siri. Siri är försekommen och har redan börjat att krypa och resa sig upp. Lukas är mer nöjd med att sitta eller vara i gåstolen. Han är ju inte så mycket för att ligga på golvet. Mamma har märkt att när han sitter och guppar så tar han sig fram 0,5-1 dm. Han kanske blir en rumpskuttare istället för att krypa.

Kram Elias


*100920* Måndag

Idag var vi iväg på Stor och liten. William och Alex var också där. Idag var det rekord, det var 61 st som var där och lekte och sjöng. Så många har det aldrig varit där tidigare. Kul! Vi stannade kvar på lunchen, men varken jag eller William hade tid att sitta still så länge. När vi kom hem så sa jag till mamma att jag var hungrig. Då blev mamma sur och förklarade att lunchen var redan avklarad. Då blev jag ledsen och till slut gav mamma med sig och fixade lite mat till mig.

Just nu så äter jag inte så mycket mat och dessutom är utbudet minimalt. På inne-listan finns:
pannkakor
pasta
korv
blodpudding
fiskbullar
morot
frukt

På ute-listan finns numera:
köttbullar
lasagne
köttfärssås
gurka och paprika
kyckling
kött

Mamma försökte att lura mig häromdagen genom att köpa kycklingkorv, men det var inte gott. Tur att jag överlistade henne.
Tyvärr så har min älskade vlänni (välling) halkat ner på listan efter att jag var sjuk. Numera tycker jag att den smakar surt (dåliga smakminnen kanske).

Lukas har kommit underfund med att han kommer framåt i gåstolen och börjar att nå det han vill.


Kram Elias


RSS 2.0